Ontstaat RA in de darmen?

Ontstaat RA in de darmen?

Onze darmen zijn een belangrijk onderdeel van ons afweersysteem. Dat realiseren we ons vaak niet.

Zijn darmbacteriën de boosdoeners bij RA?

Dat is de vraag die steeds meer wetenschappers bezighoudt. Dr. Shahla Abdollahi (RadboudUmc Nijmegen) loopt wereldwijd voorop met haar onderzoek. Zij wil achterhalen of bepaalde darmbacteriën het immuunsysteem van mensen met RA in de war sturen.

"Bij mensen met reuma werkt de afweer niet op de juiste manier, want het valt de gewrichten aan. Ik wil weten welke rol sommige darmbacteriën spelen bij die immuunreactie."

"Dit onderzoek is nog nooit eerder gedaan. In alle bescheidenheid ben ik van mening dat we alles uit de kast moeten halen om zoveel mogelijk te weten te komen over het ontstaan van RA. Daar draag ik met volle overgave mijn steentje aan bij. Ik hoop van harte dat ik met dit onderzoek antwoorden ga vinden die een effectieve behandeling van RA dichterbij brengen. Dat kan nog wel even duren, want onderzoek kost tijd. Maar we moeten het doen, want wie weet zijn we het ontstaan van RA op het spoor. En dat zou geweldig nieuws zijn! Om die reden hoop ik dat de donateurs helpen om de zoektocht naar de oplossing voor RA mogelijk te maken.”

Helpt u mee?