Injecteerbare pleister bevordert herstel van kraakbeen bij artrose

Onderzoek naar nieuwe behandeling van artrose

Injecteerbare pleister bevordert herstel van kraakbeen bij artrose

Bij artrose is het kraakbeen in gewrichten beschadigd waardoor bewegen pijnlijk is. Prof. dr. Karperien bedacht een pleister die, net als bij een ‘gewone’ wond, ter bescherming over het beschadigde weefsel geplakt wordt. De revolutionaire pleister beschermt het beschadigde kraakbeen in gewrichten én helpt het herstellen, zonder dat daar een operatie voor nodig is.

Bekijk de video voor meer informatie over de injecteerbare pleister van professor dr. Karperien.

De injecteerbare pleister van prof. dr. Marcel Karperien van de Universiteit Twente, zou het dagelijkse leven van mensen met artrose wel eens flink kunnen verbeteren. De revolutionaire pleister beschermt het beschadigde kraakbeen in gewrichten én helpt het herstellen. Het is een hoopvolle ontwikkeling voor de meer dan 1 miljoen mensen met artrose in Nederland die pijnlijk beperkt zijn, elke dag weer.

Prof. dr. Marcel Karperien: “Samen met mijn team onderzoekers vonden we een injecteerbare pleister uit die helpt het kraakbeen te herstellen. De vloeibare pleister bestaat uit een hydrogel die, eenmaal geïnjecteerd, stevig blijft plakken op de juiste plek en daar uithardt. De pleister biedt een structuur, te vergelijken met een steiger, waaraan lichaamscellen zich hechten en zo nieuw kraakbeen opbouwen. Deze pleister beschermt dus niet alleen het beschadigde kraakbeen, maar helpt ook bij het herstel ervan. Deze nieuwe behandeling van artrose zou al eind 2020 beschikbaar kunnen zijn, mits voldoende financiële middelen de verdere ontwikkeling mogelijk maken. Dat is hoopvol, ook voor de artrosepatiënten van nu”.

 

Helpt u mee met een gift?

U kunt een gift overmaken op ons IBAN-nummer: NL86 RABO 0123 0400 00 t.n.v. Reumafonds, Amsterdam o.v.v. “Artrosepleister”. Heel hartelijk dank voor uw bijdrage in dat geval!

 

Steun met een gift