Vragenuur feestdagen

Vragenuur feestdagen

De feestdagen zijn vaak een uitdaging voor mensen met reuma. Kijk hier ons Facebook vragenuur terug dat in het teken stond van de feestdagen. Tijdens het vragenuur behandelen we met ergotherapeut Carla Kraaij vragen over het omgaan met reuma in de drukke decembermaand en worden de kerstrecepten op deze pagina bereid door twee koks. 

Wij hebben met koks Anke Knapper en Fina Vona nagedacht over een reumavriendelijke  recepten. Als hoofdgerecht hebben we gekozen voor een heerlijke vegetarische wellington! De andere kerstrecepten vind je ook op deze pagina. 

Voor op het boodschappenlijstje:

WELLINGTON MET POMPOEN, CHAMPIGNONS EN NOTEN:

1 kleine flespompoen in de lengte doormidden gesneden en de zaadjes eruit gehaald

olijfolie

1 theelepel gedroogde chili uit een molen

½ theelepel kaneel

2 theelepels korianderzaadjes fijngestampt met een vijzel

1 takje rozemarijn, waarvan de blaadjes zijn fijngesneden

2 rode uien in stukjes gesneden

zeezout en zwarte peper uit een molen

kleine bosje salie, waarvan de blaadjes zijn fijngesneden

100 gram walnoten in stukjes

2 sneetjes zuurdesembrood (bijvoorbeeld Obelander)

2 teentjes knoflook gepeld

1 citroen

20 gram boter

250 gram kastanje champignons in stukken gesneden

200 gram spinazie gewassen

50 gram pijnboompitten

35 gram rozijnen of een handjevol

270 gram vers bladerdeeg

1 ei en een beetje melk

 

 

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snij de flespompoen in de lengte doormidden en haal de zaadjes eruit, snij de pompoen vervolgens in dikke plakken en leg dit op een bakplaat. Doe er wat olijfolie, 1 theelepel chili, 1 theelepel kaneel, fijngestampte korianderzaadjes en fijngesneden rozemarijnblaadjes overheen en mix alles goed zodat alle stukjes pompoen goed bedekt zijn met het kruidenmengsel. Bedek het met aluminiumfolie en bak het in de oven voor 45 minuten totdat ze zacht zijn. Laat het afkoelen en breek het dan in hapklare stukjes.

2. Verhit ondertussen in een hapjespan wat olijfolie en bak daarin 2, in stukjes gesneden, rode uien met wat peper en zout. Laat het zachtjes bakken en roer af en toe, totdat ze zacht zijn en een beetje bruin. Doe wat fijngesneden salieblaadjes en 100 gram walnoten erbij en laat dit nog even meebakken

3. Als je daar mee bezig bent kun je ondertussen de 2 sneetjes zuurdesem roosteren en ze inwrijven met een teentje knoflook. Maak kleine stukjes van het brood en voeg ze als het ui-mengsel klaar is daar aan toe. Doe het vuur uit en roer alles door elkaar met de geraspte citroenschil van de citroen erbij. Doe het mengsel in een aparte kom.

4. Doe vervolgens wat boter in de pan en voeg als de boter gesmolten is de in stukken gesneden kastanje champignons en een fijngesneden teentje knoflook toe. Dit laten bakken totdat het zacht is en een beetje droog. Doe er een beetje sap van een half uitgeknepen citroen bij en stop alles in de keukenmachine en maak er een glad smeersel van.

5. Breng een grote pan water met een beetje zout aan de kook en kook daarin de 200 gram spinazie totdat het zacht is. Giet het af met een vergiet en duw het een beetje aan met een lepel om van het meeste vocht af te komen.

6. Snij de laatste knoflookteen fijn en bak dit met wat olijfolie totdat het een beetje bruin is. Voeg 50 gram pijnboompitjes, een handje rozijnen en de spinazie toe en bak dit nog een paar minuten met wat peper en zout. Doe het vuur uit.

7. Nu ga je de Wellington maken. Rol de rol met vers bladerdeeg uit op wat bakpapier totdat het ongeveer 30x40 cm groot is. Smeer het champignon-mengsel hier over uit, laat een stukje aan de randen vrij. Doe alle andere mengsels in een grote kom en mix dit doorelkaar. Verdeel dit dan met een lepel in een dikke lijn in het midden van het bladerdeeg. Zorg ervoor dat er nog genoeg ruimte over is om het deeg om de vulling heen te rollen.

8. Pak een kant van het bakpapier en leg het met het deeg over de vulling. Haal het bakpapier aan die kant weg en zorg ervoor dat het deeg blijft liggen. Doe hetzelfde met de andere kant. Het deeg moet in het midden overlappen. Klop het ei met een beetje melk en strijk dit over het midden om het deeg te sluiten. Vouw de zijkanten dicht zodat de vulling er niet uit kan lekken en rol de Wellington voorzichtig op een bakplaat met bakpapier, zodat de sluiting onderop komt. Bestrijk de hele Wellington met het eimengsel.

9. En bak de Wellington voor 45 minuten in de oven, totdat hij goudbruin en heet is. Serveer in dikke plakken met een vegetarisch jus, of een andere lekker saus.

Voedingswaarde

Caloriën: 703

Vet: 44.3 gram

Proteïne: 13.7 gram

Koolhydraten: 58.6 gram

Suiker: 14.7 gram

 


 

Voor op het boodschappenlijstje:

8–10 personen

  • een ossenhaas van 1 kg
  • olijfolie
  • klontje boter
  • 2 tenen knoflook, in plakjes
  • 1 rode ui, in dunne ringen
  • De blaadjes van enkele takjes tijm
  • 200 g bospaddenstoelen, fijngehakt
  • scheut rode wijn
  • bloem
  • 1 pakje bladerdeeg
  • 1 ei, geklopt

 

 

 

 

 

   

Bereidingswijze

Heb je nog nooit beef wellington gemaakt? Uiteraard is er ruimte voor een eigen twist, maar volg het recept nauw. Nog een tip, iedere oven is anders, dus check het vlees af en toe tussendoor.

1 Verwarm de oven voor op 200ºC. Wrijf de ossenhaas in met zout, peper en olijfolie.

2 Smelt de helft van de boter in een pan met anti-aanbaklaag op middelhoog vuur. Laat het vlees rondom dichtschroeien, neem het uit de pan en laat afkoelen.

3 Smelt ondertussen de rest van de boter in de pan. Voeg knoflook, uiringen en tijm toe. Bak tot de uiringen goudgeel en zacht zijn. Voeg de paddenstoelen toe en bak ze 5 minuten mee, of tot ze net zacht worden. Voeg de wijn toe en laat inkoken tot een lekker dik paddenstoelenmengsel.

4 Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak tot de lap groot genoeg is om de ossenhaas te omvatten. Spreid het paddenstoelenmengsel erover uit, leg het vlees erop en bestrijk de randen met wat ei.

5 Vouw het deeg om het vlees zodat je een pakket krijgt. Zorg dat er geen lucht tussen zit en knijp de randen goed dicht. Gebruik eventuele afgesneden stukjes deeg als versiering. Bestrijk het pakket rondom met ei. Leg het nu 30 minuten in de koelkast.

6 Leg het pakket op een met bakpapier beklede bakplaat met de naad naar beneden. Bak tot het deeg goudbruin en krokant is en het vlees naar wens gegaard. 20–25 minuten voor medium-rare, 30 minuten voor medium (het vlees moet in het midden nog roze zijn). Laat 10 minuten rusten, snijd in dikke plakken en serveer.
 

 

Voedingswaarde

Caloriën: 552

Vet: 34.7.3 gram (13,5 g verzadigd)

Proteïne: 32.6 gram

Koolhydraten: 25.4 gram

Suiker: 1.8 gram suiker

 


Voor op het boodschappenlijstje:

Ingrediënten

  •      600 g gemengde champignons
  •      1 ui
  •      2 stengels bleekselderij
  •      3 teentjes knoflook
  •      een paar takjes verse bladpeterselie
  •      een paar takjes verse tijm
  •      olijfolie
  •      1,5 liter biologische kippen- of groentebouillon
  •      75 ml enkele crème
  •      6 sneetjes ciabatta
  •      extra vergine olijfolie

 

 

 

   

Bereidingswijze

  1. Borstel de paddenstoelen schoon en snijd ze fijn.
  2. Pel de ui, bleekselderij en knoflook fijn en snijd de peterselie fijn en hak de stelen fijn. Pluk de tijmblaadjes.
  3. Verhit een scheutje olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur, voeg de ui, selderij, knoflook, peterselie stengels, tijmblaadjes en champignons toe, doe het deksel erop en kook tot het zacht is.
  4. Schep er 4 eetlepels champignons uit en bewaar ze voor later.
  5. Giet de bouillon in de pan en breng aan de kook op middelhoog vuur, zet het vuur laag en laat het 15 minuten sudderen.
  6. Breng het op smaak met zeezout en zwarte peper, en mix het vervolgens met een staafmixer tot een gladde massa.
  7. Giet de room erin, breng het weer aan de kook en zet dan het vuur uit.
  8. Rooster de ciabatta op een hete bakplaat en garneer met de meeste van de gereserveerde champignons en besprenkel lichtjes met extra vierge olijfolie.
  9. Schep de soep in kommen, garneer met de gehakte peterselie en de resterende champignons en serveer met de ciabatta crostini.

 

Voedingswaarde

Caloriën: 148

Vet: 7.5 gram

Proteïne: 7.9 gram

Koolhydraten: 12.4 gram

Suiker: 3.6 gram

 

Het nagerecht: Pavlova 

Voor de merinque (5 personen) heb je nodig:

  • 3 eiwitten, van grote eieren
  • 195 gram fijne suiker
  • 1 theelepel witte wijnazijn of fruitazijn
  • 1 theelepel maizena

 

Voor de vulling/coulis:

  • 250 gram mascarpone
  • 250 ml slagroom
  • 150 gram suiker (maak het evt. wat zoeter of minder zoet)
  • 1 theelepel vanille extract
  •  150 gram frambozen + 50 gram poedersuiker
  • 1 eetlepel citroensap
  • Optioneel: spuitzak met kartelspuitje

 

 Als garnering:

  • 250 gram aardbeien
  • 150 gram blauwe bessen of fruit naar eigen smaak

 

 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 100 graden Celsius.

Maak de kom van de mixer vetvrij met een halve citroen en wrijf deze droog met keukenpapier. Teken op het bakpapier 5 cirkels van ongeveer 10 cm doorsnede en draai het vervolgens om op de bakplaat.

Zet de mixer op de middelste stand en klop de eiwitten schuimig. Als de eiwitten schuimig zijn, zet je de mixer op de hoogste stand en giet je de helft van de suiker er langzaam bij. Daarna voeg je de witte wijn azijn en de maizena toe en de andere helft van de suiker. Om een goede merinque te krijgen voel je met duim en wijsvinger of de suiker is opgelost in het eiwit. Let op! Dit kan 10 min duren en is afhankelijk van de mixer die je gebruikt.

Nu kun je mooie cirkels spuiten met een spuitzak met een kartelmondje. Je kunt het ook in mooie pieken op het bakpapier leggen, maar maak er wel een “nestje” van, de vulling moet er namelijk in passen. Zet het in de oven en laat de merinque ongeveer 2 uur drogen.

Iedere oven werkt anders, dus houd het in de gaten zodat ze mooi wit blijven. Eventueel kan je een pollepel tussen de ovendeur zetten voor een constante lage temperatuur.

 

Bereiding coulis

Voor de vulling duw je de frambozen door een zeef met de bolle kant van een lepel. De poedersuiker en het citroensap gaan in een pannetje op het vuur totdat het wat stroperig wordt, en laat dit afkoelen. Klop de slagroom stijf samen met de suiker en het vanille extract. Zodra het mengsel stijf begint te worden voeg je de mascarpone toe. Hier vul je de mini pavlova’s mee. Garneer het fruit erop en druppel er mooie slierten coulis overheen. Tip: De pavlova’s kun je het beste vlak voor het opdienen pas vullen, anders kunnen ze zacht worden.

 

Handige tips

  • De Merinque/Pavlova kan je eventueel een paar dagen van tevoren bakken en bewaren in een luchtdichte doos. De coulis maak je dan op de dag zelf
  • Je kunt alle soorten fruit naar eigen smaak gebruiken voor dit recept
  • Maak 1 grote Pavlova! Deze heeft dan 1 uur langer droogtijd nodig
  • Maak het je zelf vooral niet te moeilijk!