Terugblik naar het 90-jarig jubileum

Terugblik naar het 90-jarig jubileum

Op 18 november keken patiënten, vrijwilligers, donateurs, artsen, onderzoekers en beschermvrouwe van het Reumafonds, prinses Beatrix, samen met ons terug op 90 jaar Reumafonds.

 

Prinses Beatrix luistert jubileumbijeenkomst op 

 

Op 18 november stonden patiënten, vrijwilligers, donateurs, artsen, onderzoekers en de beschermvrouwe van het Reumafonds, prinses Beatrix, samen met ons stil bij 90 jaar Reumafonds. Zo’n 650 mensen in de zaal en duizenden mensen via de livestream konden genieten van de middag waarin teruggeblikt, maar zeker ook vooruitgekeken werd.

 

 

Veel bereikt in 90 jaar

 

Door veel wetenschappelijk onderzoek en verbeteringen in medicatie en behandeling is reuma een haast onzichtbare ziekte geworden. Maar de impact van reuma op het dagelijks leven van veel mensen is helaas nog steeds groot. We hebben daarom ook gekeken naar de toekomst, want investeren in een beter leven met reuma vandaag en een leven zonder reuma in de toekomst blijft nodig.

 

 

 

Onderzoek naar impact van reuma op het dagelijkse leven

 

Kim Putters, directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP), concludeerde uit nieuw onderzoek in opdracht van het Reumafonds dat de impact van reuma op het dagelijks leven groot is.  Lichamelijk, maar zeker ook financieel. Zo heeft bijvoorbeeld 1 op de 2 mensen met reuma tussen de 40 en 65 jaar geen betaalde baan. Dat is flink hoger dan de algemene bevolking van deze leeftijd. En van alle mensen met reuma ervaart 50% onbegrip uit hun omgeving, voelt 54% zich eenzaam en gebruikt 65% medicijnen.

 
 

Koninklijke onderscheidingen en bijpraten

 

Ter gelegenheid van het jubileum werden maar liefst drie koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Professor Wietse Kuis van het Wilhelmina Kinderziekenhuis ontving van staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) een koninklijke onderscheiding voor zijn bijdrage aan de verbeterde behandeling van jeugdreuma. Zo was professor Kuis bijvoorbeeld de eerste reumatoloog die succesvol beenmergtransplantaties uitvoerde bij kinderen met jeugdreuma. Ook mevrouw van Schaagen- van Noordennen en mevrouw Van Zinderen Bakker-Sanders werden geridderd. Zij ontvingen de onderscheiding vanwege hun jarenlange vrijwillige inzet voor het Reumafonds. Zij zetten zich respectievelijk al 25 en 51 jaar in als collectant, wijkhoofd en organisator voor het Reumafonds en leveren daarmee een ongekende bijdrage. Of zoals Lodewijk Ridderbos, directeur Reumafonds het zei: “Er is ontzettend veel vooruitgang geboekt op gebied van het bestrijden van reuma. Deze ontwikkelingen zouden niet mogelijk zijn geweest zonder de tomeloze inzet van vele professionals en vrijwilligers.”

 

 

 

Sociaal en Cultureel Rapport 2016

 

Tijdens het jubileum reageerde professor dr. Kim Putters, tevens directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, op de laatste cijfers over reuma in Nederland. Deze cijfers komen uit een onderzoek dat het Reumafonds in maart 2017 publiceert. De toespraak van Putters leest u hier.

 

Een glimp van Prinses Beatrix  

 

Alle aanwezigen hoopten natuurlijk een glimp op te vangen van onze beschermvrouwe Prinses Beatrix en daarvoor was ruim gelegenheid. De band tussen het koningshuis en het Reumafonds bestaat al sinds 1951. Toenmalig Koningin Juliana werd beschermvrouwe toen het fonds 25 jaar bestond. Prinses Beatrix heeft met haar troonbestijging in 1980 deze rol van haar moeder overgenomen. Natuurlijk voelden alle aanwezigen zich bijzonder vereerd met het bezoek van Prinses Beatrix aan het 90-jarig jubileum van het Reumafonds.