Resultaten 2016

reumafonds.nl

Resultaten 2016

Welkom op de resultatenpagina 2016
Lees wat we mede dankzij uw steun hebben bereikt.
Zoeken naar oplossingen
We werken keihard aan een toekomst zonder reuma en een beter leven met reuma vandaag. Er komen steeds betere behandelingen en er liggen nieuwe doorbraken in het verschiet. U helpt ons daar geweldig bij met uw giften. Want daarmee kunnen we wetenschappelijk onderzoek financieren en ondertussen het leven van mensen met reuma draaglijker maken. Enorm bedankt, we hopen dat u ons ook in 2017 blijft steunen!
Drie generaties met reuma
Wat hebben we voor hen en anderen bereikt? Enkele belangrijke stappen in 2016
01
We investeerden € 10 miljoen in belangrijke wetenschappelijke onderzoeken;
02
We steunden lokale en landelijke reumapatiëntenorganisaties met bijna € 1 miljoen;
03
We werkten samen met andere partijen zoals reumatologen en fysiotherapeuten voor goede reumazorg;
04
We beantwoordden ruim 1.700 vragen via social media, verstuurden 44.000 brochures en zagen het aantal deelnemers aan onze besloten Facebook-groep ‘Samen reuma’ verdubbelen naar ruim 3.600;
05
We sprongen op de bres voor de toegankelijkheid van fysiotherapie en dure geneesmiddelen, brede reumazorg in aanvullende verzekeringen en het dreigende tekort aan sulfasalazine;
06
We hebben in 2016 € 1 miljoen uitgegeven en € 5 miljoen gereserveerd in onze bestemmingsreserves om een zorg- en onderzoeksnetwerk naar zeldzame reumatische aandoeningen op te zetten: ARCH, de brug naar beter behandelen.
2017
Bekijk ons jaaroverzicht voor de andere belangrijke stappen
Wist u dat…
1 op de 2 mensen met reuma tussen de 40 en 65 jaar geen betaalde baan heeft?
Hoe besteden we uw geld?
De resultaten van 2016
Wat zijn we blij met uw steun! In 2016 ontvingen we ruim € 16 miljoen uit nalatenschappen, donaties en giften, collecte, opbrengsten uit loterijen, beleggingen en overige opbrengsten. Dit was € 1 miljoen meer dan we hadden durven dromen. Ook is het gelukt om de kosten voor onze fondsenwerving nog verder te verlagen. Met 18,8% is dat ruim onder onze limiet van 20% (de CBF-normering is 25%). Zo kunnen we nóg meer doen voor mensen met reuma.
Met dank aan alle vrijwilligers
Wat zouden we zonder hen moeten: onze 55.000 vrijwilligers. Collectanten, organisatoren, wijkhoofden en alle andere mensen die zich belangeloos inzetten voor het Reumafonds. Petje af, we waarderen uw inzet enorm.
Meer weten over onze financiële resultaten?
Wist u dat…
69% van alle mensen met reuma dagelijks wordt beperkt?
Samen werken aan een toekomst zonder reuma
Wat hebben we nog meer met elkaar bereikt?
ReumaUitgedaagd! voorziet in behoefte
De zelfmanagementtraining ReumaUitgedaagd! heeft als doel om regie te krijgen en te houden over het eigen leven met reuma. Ruim 40 speciaal hiervoor opgeleide trainers – die zelf ook een vorm van reuma hebben – helpen deelnemers om hun persoonlijke doelen op te stellen en hiermee aan de slag te gaan. Zoals beter omgaan met onbegrip van familie, vrienden of collega’s, of zelf actie ondernemen om pijn en vermoeidheid te verminderen.
Goede begeleiding bij switch naar goedkopere medicijnen
De komende jaren vervallen patenten op diverse biologische medicijnen en komen er goedkopere alternatieven voor in de plaats: de biosimilars. Dat is goed om de zorgkosten in bedwang te houden, maar wij willen wel dat patiënten goede begeleiding krijgen bij de overstap naar zo’n alternatief medicijn. Ook willen we ervoor waken dat patiënten telkens opnieuw moeten switchen naar nóg goedkopere medicijnen.
Tekort aan sulfasalazine opgelost
In Nederland zijn er ongeveer 16.000 mensen die de reumaremmer sulfasalazine gebruiken. Begin november 2016 bleek het middel ineens slecht leverbaar te zijn. Veel mensen zaten zonder. We maakten direct een speciale webpagina met actuele informatie en schakelden de media in. Door onze acties was het tekort binnen twee weken opgelost.
Wist u dat…
37% van de mensen met reuma fysiotherapie heeft?
Afgerond onderzoek: wat heeft het opgeleverd?
In 2016 zijn er 18 onderzoeken afgerond
6
artrose onderzoeken
7
reumatoïde artritis onderzoeken
2
spondyloartritis onderzoeken
3
overige onderzoeken

Als donateur bent u natuurlijk benieuwd naar de uitkomsten. Met de uitkomsten kunnen wetenschappers verder om de reuma-puzzel stukje bij beetje op te lossen. Samen gaan we stug door, want elk onderzoek brengt ons dichter bij nieuwe behandelingen en een leven zonder reuma. Lees daar meer over in ons uitgebreide jaarverslag 2016.

Lopende onderzoeken
Onderzoek naar nieuwe behandeling van artrose (Prof. dr. Marcel Karperien).
januari 2017
400.000
420.000
95
opgehaald van
Altijd moe… Zou lichttherapie helpen bij RA? (Dr. Esther Habers en prof. dr. Andrea Evers).
maart 2017
142.000
200.000
71
opgehaald van
Kan een vroege behandeling RA voorkomen? (Prof. dr. Annette van der Helm)
juni 2017
140.000
160.000
87
opgehaald van
Alleen samen kunnen we doorbraken bereiken. Helpt u mee?