Taartenactie Fina

Taartenactie Fina

Fina Vona (53), deelneemster van Heel Holland Bakt, gaat speciaal voor het 90-jarig bestaan van het Reumafonds een ringvormige Paris-Brest maken.  "Het is een echte feesttaart én heel erg lekker", vertelt ze.

 

Fina is reumapatiënte en bakt al haar hele leven taarten, koekjes en cakes. "Mensen zien vaak niet aan mij dat ik reuma heb. Ik doe er wel leuk en lacherig over, maar op het moment dat de pijn heel hevig is, is het helemaal niet leuk. Mijn tip: prik door de

glimlach van iemand heen.”

 

"Toen Heel Holland Bakt voor het eerst op de televisie was, dacht ik meteen: 'daar wil ik staan, met een mooie taart die ik zelf heb gemaakt'. Het zou voor mij met mijn beperkingen helemaal fantastisch zijn", aldus Fina.

 

Uiteindelijk meldde ze zich aan voor seizoen 3. "Het was een prachtige en geweldige ervaring en voor mij ook super zwaar. Hele draaidagen staan, dat zit er voor mij eigenlijk niet in. Ik was te ziek om het vol te kunnen houden en viel daardoor uiteindelijk ook af", vertelt Fina die artritis psioriatica heeft.

 

Haar liefde voor het bakken houdt haar op de been. "De heerlijke soezentaart die ik voor het 90-jarig jubileum van het Reumafonds ga maken, kan iedereen bakken. Het is een eenvoudig recept. Succes gegarandeerd!"

 

Deze soezentaart die Fina voor ons bakt, gaan we via Facebook verloten aan iemand die in het zonnetje gezet moet worden. Wil je meedoen, kijk dan hier: (LINK).

 

Wil je de taart zelf bakken, dan kan dat natuurlijk ook:

 

Recept voor Fina's Paris-Brest

Benodigdheden voor het soezendeeg:

 

100 gram boter

 

125 milliliter melk

 

125 milliliter water

 

175 gram gezeefde bloem

 

1 theelepel poedersuiker

 

4 eieren + 1 extra ei om te bestrijken

 

snufje zout

 

spuitzak met ronde spuitmond van ongeveer 2 centimeter

 

Benodigdheden voor de topping

150 gram poedersuiker

 

2 à 3 eetlepels water

 

Optioneel:  1 theelepel aardbeiencompound

 

50 gram geroosterd amandelschaafsel of geschaafde witte chocolade

 

Benodigdheden voor de vulling:

500 milliliter slagroom

 

250 gram mascarpone

 

1 theelepel vanille-extract

 

4 eetlepels vlierbloesemsiroop

 

2 theelepels aardbeien compound (optioneel)

 

250 g aardbeien of/en ander fruit

 

eventueel basterdsuiker naar smaak

 

1 spuitzak + een kartelspuitmond (ook ongeveer 2 centimeter)

 

 

Bereiding:

 

Verwarm de oven voor op 210 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en teken op het papier een cirkel van ongeveer 19 centimeter doorsnede en draai het bakpapier om. Smelt in een steelpan met dikke bodem de boter met de melk en water op middelhoog vuur (zodat het net niet kookt). Voeg vervolgens de bloem, snuf zout en poedersuiker in een keer toe en roer met pollepel tot het deeg één bal wordt en laat even afkoelen.

 

Klop de 4 eieren los en voeg in delen bij de bal bloem en blijf goed roeren. Het deeg ziet er dan mooi glanzend uit.  

 

Schep het deeg in de spuitzak en spuit een cirkel binnen de cirkel op het bakpapier en spuit er aan de binnenkant er nog eentje tegenaan. Spuit de derde cirkel precies bovenop de naad en kluts het laatste ei met wat melk en strijk dit met kwast over het deeg.

 

Bak de soezenring 15 minuten op 210 graden en breng dan na het kwartier de temperatuur terug tot 190 graden. Bak vervolgens nog 30 min totdat hij mooi bruin en/of gerezen is. Schakel de oven dan uit en laat volledig afkoelen in de oven met de ovendeur op een kier.

 

Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan en laat deze afkoelen.

 

Klop de slagroom stijf met wat vanille-extract en suiker. Roer de mascarpone los met de vlierbloesem siroop en voeg basterdsuiker naar smaak toe.

 

Was het fruit en laat goed uitlekken. Snijd de soezenring met een scherp mes horizontaal in tweeën en schep de room in de spuitzak met kartelmondje en vul de onderste ring met de hiermee. Rangschik het fruit erop en leg de bovenste helft op de fruitlaag.

 

Zeef de poedersuiker en voeg 2 tot 3 eetlepels water toe en roer goed tot een stevig glazuur (je kunt eventueel wat aardbeiencompound toevoegen voor de smaak en de mooie roze kleur) en sprenkel dat over de ring en zet in koeling om uurtje koud te laten worden.

 

Geniet ervan!