Femke

Femke

Leeftijd: 
34

Femke collecteert al vier jaar voor het Reumafonds.

“Ik heb zelf geen reuma, maar onze jongste dochter, Liv, wel. Ze was net twee jaar oud toen we erachter kwamen”, vertelt Femke (34), de moeder van Liv. “Het jaar erop zijn we begonnen met collecteren voor het Reumafonds.”

In de zomer van 2013 kregen ze de diagnose. Femke’s moeder had vroeger ook jeugdreuma, vertelt ze. Die collecteert daarom ook al jaren voor het Reumafonds. Ook dit jaar gaat Femke weer de straat op, voor de vierde keer alweer. “Er is nog zoveel onduidelijk over reuma! Er is echt nog meer onderzoek nodig. Daarom collecteer ik voor het Reumafonds, zodat die onderzoeken gefinancierd kunnen worden”, licht Femke toe.

 

“Ze trok de injecties niet meer”

 

En niet alleen moet er onderzoek gedaan worden naar het ontstaan van reuma, of naar nieuwe medicatie, maar ook naar het toedienen ervan. “Veel medicijnen worden met injecties toegediend”, vertelt Femke. “Maar onze dochter heeft daar inmiddels echt een trauma aan overgehouden”. Daarom is Liv nu over op medicatie die ze in pilvorm kan nemen. “Ze trok die injecties niet meer. Het lijkt me, vooral voor kinderen met reuma, dan ook zó belangrijk als er onderzoek gedaan kan worden naar het toedienen van medicatie.”

Met Liv gaat het op dit moment erg goed. “We zijn na de diagnose meteen lid geworden van de Jeugdreuma Vereniging, om in contact te komen met andere ouders”, vertelt Femke. Ze is erg blij met de contacten die ze op de bijeenkomsten heeft opgedaan, en de workshops die door artsen worden gegeven. Ook kinderen mogen mee. “Je leert er zoveel, en het is heel fijn om je ervaringen te kunnen delen.”

 

Femke

 

“Fay, Liv’s grote zus, collecteert altijd mee”

 

Liv ligt zelf al op bed als haar moeder de deuren langsgaat voor het Reumafonds, maar haar oudere zus Fay loopt altijd mee. “Die wil dat altijd heel graag doen voor haar kleine zusje”, vertelt Femke. Dit jaar heeft ze beloofd dat Liv voor het eerst een avond mee mag.

Dit jaar is Femke ook wijkhoofd, en stuurt ze 11 collectanten aan. “Dat zijn er natuurlijk veel te weinig”, zegt Femke. “Daarom vragen we naast een donatie ook meteen of mensen volgend jaar misschien mee willen collecteren.”

Mocht jij in omgeving Olst willen collecteren voor het Reumafonds, stuur ons dan even een berichtje! We brengen je dan in contact met Femke of een van de andere wijkhoofden.